Jak przygotować szparagi – kilka sposobów

Kiedy tylko w naszym warzywniaku pojawiły się zielone szparagi, musiałam iść na zakupy. Kupiłam ich zdecydowanie zbyt dużo, bo jest to warzywo, które po prostu uwielbiam. Dlatego przez ostatnie dni kombinowałam jak przygotować szparagi… Mieliśmy iście szparagowy tydzień. Pokażę Wam kilka pomysłów na to zielone cudo. :)

Właściwości szparagów zielonych

Na początek trochę o tym, co daje nam jedzenie szparagów…

Zacznijmy od tego, że szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne, a do tego posiadają wiele właściwości odżywczych. Przede wszystkim działają na dobry rozwój płodu, dlatego powinny jeść je kobiety w ciąży i karmiące w piersią. Dodatkowo działają antystresowo i według niektórych badań zapobiegają powstawaniu nowotworów. Szparagi na pewno pomogą osobom, które cierpią na bóle reumatyczne i mają problemy z pracą nerek. Do tego trzeba dodać, że szparagi są wspaniałym afrodyzjakiem. :)

Witaminy i minerały, które są zawarte w szparagach to między innymi: kwas foliowy, witaminy C, E, asparagina, fosfor, wapń, potas, inulina, błonnik i wiele, wiele innych…

Jak przygotować szparagi zielone?

Szparagi zielone rosną nad ziemią i słońce zabarwia je na kolor zielony. Dzięki temu ich skórka jest miękka i nie trzeba ich obierać do gotowania… A nawet nie powinno się, ponieważ zaraz pod skórką znajduję się najwięcej witamin i minerałów. Należy jedynie odciąć końcówkę, która jest twarda.

Szparagi najlepiej gotować na parze, bądź w wodzie, ale wtedy „łebkami” postawionymi do góry, dlatego, że one najszybciej miękną, bo są bardzo delikatne. Po ugotowaniu można je po prostu posolić, polać roztopionym masełkiem, bądź oliwą z oliwek i są gotowe do spożycia… Ja jednak podrzucę Wam kilka sposobów jak podać je w bardziej „skomplikowany” sposób. :)

Jak przygotować szparagi – kilka pomysłów na szparagowe dania

  • Pierwszy i mój ulubiony sposób to szparagi ugotowane na parze i polane sosem holenderskim, który po prostu uwielbiam. Czasem do tego dania gotuję ryż, czasem wystarczą same szparagi i sos, dużo sosu… mniaaam…

Jak przygotować szparagi - szparagi w sosie holenderskim

 

  • Drugi ze sposobów jest bardzo prosty… Owijam szparagi szynką parmeńską i smażę na grillu, bądź patelni grillowej. Idealna kolacja!

Szparagi wszynce parmeńskiej

 

  • Jajecznica ze szparagami, szynką i suszonymi pomidorami – idealne danie na zdrowe i pożywne śniadanie! Gwarantuję Wam, że energii po tym starczy Wam aż do obiadu! :)

Jajecznica ze szparagami

 

  • Jeśli chodzi o dania obiadowe to świetnym pomysłem jest tarta… I to nie byle jaka tarta – ja moją przygotowałam oczywiście ze szparagami, szynką szwarcwaldzką, migdałami i sosem śmietanowym.

Tarta szparagowa

 

  • Kolejnym świetnym pomysłem na obiad jest makaron ze szparagami i… no właśnie z czym? Tutaj dałam się ponieść wyobraźni i kombinowałam… Kombinowałam aż wyszło mi to przepyszne danie! Oprócz makaronu i szparagów znalazł się tutaj szpinak, suszone pomidory, kiełbaski, pieczarki brunatne i kwaśna śmietana… Powiem Wam jedno – danie jest po prostu przepyszne, a niedługo podzielę się z Wami przepisem. :)

Makaron ze szparagami IMG_5850

 

  • I na koniec zupa szparagowo-szpinakowa z odrobiną mięty… Tutaj również trochę poczarowałam i powiem Wam, że od dzisiaj to zdecydowanie moja ulubiona zupa! :)

Zupa szparagowa

 

A wy macie jakieś swoje sposoby na to jak przygotować szparagi? Lubicie to warzywo?

 

 

8 thoughts on “Jak przygotować szparagi – kilka sposobów”

  1. Cukromania napisał(a):

    Przyznam szczerze, że nigdy nie przyrządzałam szparagów… Ale zrobiłaś taki apetyczny wpis, że naprawdę zaraz wyruszam na ich poszukiwania! Bardzo Ci dziękuję za zachętę i inspiracje! :)

  2. Mom on top napisał(a):

    Wygląda to wszystko przepysznie, więc może i ja się przekonam, żeby spróbować ;)

  3. mamahania napisał(a):

    Ja ze szparagow zdecydowanie wole biale ale u nas nie ma. Oj ale mi smaku teraz narobilas!

  4. Zwykła Matka napisał(a):

    Tarta na obiad??? Dzięki wielkie!!!!! Świetny pomysł :)
    Ta jajecznica i szparagi w szynce na grillu…….już czuję ten zapach :)

  5. Agata napisał(a):

    O kurcze, az mi slinka pociekla… Uwielbiam szparagi!

  6. ja i moje urwisy napisał(a):

    Pychota, teraz mam pomysł więc mogę kombinować :D

  7. monika napisał(a):

    ja normalnie gotuje szparagi, duuuuzoo, w solone wodzie z odrobinka masla az zmiekna, potem gorace odcedzone okraszam masłem i zjadam wszystko sama

  8. Asia napisał(a):

    Rewelacyjne pomysły na przepisy ze szparagami, tym bardziej że warto jeść te warzywa. Sa niskokaloryczne, zawierają dużo witamin, a oprócz tego mają sporo zdrowotnych właściwości. Co nieco więcej o szparagach: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/szparagi-niskokaloryczny-przysmak :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *