Gulasz z boczniaków – przepis.

Znów eksperymentowałam w kuchni. Zdarza mi się to ostatnio dość często. Wyczarowałam pyszny pomidorowo-paprykowy gulasz z boczniaków i pieczarek. Z racji tego, że smakował on nie tylko mi – podzielę się z Wami przepisem. Może dzięki temu podrzucę Wam pomysł na pyszny obiad. :)
Nie ściągałam go z neta, przepis to moja inwencja twórcza i wariacja na temat boczniaków, które uwielbiam.

Zacznijmy od początku.

Na gulasz z boczniaków potrzeba:

  • Pieczarki 300g
  • Boczniaki 300g
  • Papryka: żółta, czerwona, zielona – po sztuce
  • Cebula: dwie sztuki
  • Czosnek: dwa ząbki
  • Pomidory w puszce krojone: 1 puszka
  • Śmietana słodka 30% – jeden kubek 200ml
  • Majonez: 2 porządne łyżki
  • Sól, pieprz
  • Masło do smażenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od pokrojenia pieczarek i boczniaków – jak lubicie, ja robiłam tak:

 

Następnie roztapiamy na patelni słuszną porcję masła i podsmażamy na niej grzyby, które doprawiamy delikatnie solą i pieprzem – nie za dużo, na doprawianie przyjdzie jeszcze czas. :)
Dodam, że pieprzu można dodać ciut więcej – bo później dodamy śmietanę, która złagodzi nieco ostrość.
Gdy grzyby będą się smażyć kroimy papryki w paseczki i cebulę w półplasterki

 

Czekamy aż grzyby puszczą wodę i ona nieco odparuje. Wtedy dodajemy do dania pokrojone papryki i cebulę:

 

 

Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
Nasze danie zaczyna wyglądać bardzo pysznie i kolorowo:

 

 

Smażymy aż warzywka zrobią się takie pół-miękkie, a następnie oprószamy wszystko mąką, by sos który za chwilę powstanie nie był zbyt rzadki. Mąki wystarczy taka ilość jak na zdjęciu:

 

 

Wszystko dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki z mąki – musimy ją dokładnie i równo rozmieścić w naszym daniu. Wtedy dodajemy puszkę pomidorów, razem z sokiem, który się tam znajduje.

 

gulasz z boczniaków

 

Dusimy pod przykryciem aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie. Myślę, że około pół godziny, może mniej, powinno wystarczyć. Potem dodajemy mały kubeczek śmietany 30% i doprawiamy pieprzem i solą.

Ja tak zrobiłam, próbuję i… niby dobre ale czegoś mi bardzo brakowało. Stwierdziłam, że dlaczego by nie spróbować z majonezem..  Więc dodałam dwie czubate łyżki majonezu do dania, a następnie wszystko dokładnie wymieszałam:

 

I… Powiem Wam, że to jest to – nic dodać nic ująć, sos wyszedł przepyszny. Ugotowałam do niego kuskus – nie będę tłumaczyć jak, bo instrukcja na każdym opakowaniu się znajduje. Kuskus pasował idealnie, ale myślę, że ryż, lub ziemniaczki też byłyby dobre.

Danie prezentowało się tak (zdążyłam zrobić fotkę nim zniknęło z talerza):

 

 

SMACZNEGO!!!!!

28 thoughts on “Gulasz z boczniaków – przepis.”

  1. Świat Sikuni napisał(a):

    Nigdy jeszcze nie przygotowywałam żadnego dania z boczniaków, ale chyba będę musiała to zmienić :)

  2. Rivulet napisał(a):

    Nigdy nie jadłam boczniaków, więc chętnie spróbuję. Gulasz wygląda pysznie. Tylko zawsze mam dylemat, czy grzyby dzieciom dawać, bo ani to zdrowe, ani bezpieczne :/ tyle że pyszne :)

    1. adm napisał(a):

      Ja nie podaję Cali grzybow, poza tym i tak by jej nie smakowały. ;)

    2. Molka napisał(a):

      Jakoś ostatnio zapomniałam o boczniakach. Nie zgodzę się, że nie są zdrowe! Zawierają łatwo przyswajalne białko, dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają komplet witamin z grupy B, witaminę C, dużo wapnia, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk.
      Znane są z działania przeciwnowotworowego. Dzięki, że mi o nich przypomniałaś! Co do dzieci to roczniakowi bym nie podała, ale dwu latek może moim zdaniem popróbować..(nie wcinać pełnej porcji, bo to jednak ciężkostrawne).

    3. Marta W napisał(a):

      Ja dzieciom grzybów nie daje, ze względu na to, że są ciężkostrawne, ale też obiło mi się o uszy, że bezwartościowe. Na ile jest to prawdą? Nie wiem…
      Boczniaki znam i lubię, ale w takiej wersji? Jeszcze nie jadłam, fajny przepis, lubię jak jest dużo warzyw- do wypróbowania!
      Pozdrawiam

    4. Molka napisał(a):

      Marta – zapytaj googla, a dowiesz się, że boczniaki wcale nie są bezwartościowe, naprawdę wiem o czym piszę :)) Masz za to rację, że grzyby są ciężkostrawne. U nas gulasz już zagościł za sprawą Mamy Cali :) Dzięki za przepis!

    5. adm napisał(a):

      Nie ma za co. Mam nadzieję, że smakował. ;)

  3. Anonimowy napisał(a):

    też lubie boczniaki….więc pewnie wypróbuje twój przepis bo wygląda smakowicie….:D
    http://leptir-visanna6.blogspot.com/

  4. Magdalena Michalczyk napisał(a):

    Na pewno spróbuję tego dania. Skusiłaś mnie tymi zdjęciami :-)

  5. Anna Niezgódka napisał(a):

    z chęcia bym wypróbowała twój przepis :)

  6. Anna L. napisał(a):

    yummy :D Uwielbiam grzyby! Wszystkie i w każdej postaci!!!

    (no dobra, rydze są ohydne)

  7. Świat córki Julki napisał(a):

    ale by to teraz zjadła , a dzisiaj mam kopytka z sosikiem grzybowym :P
    Pozdrawiam i zapraszam.
    zmienilam adres z mama-julii na swiat corki julki

  8. Przewijka napisał(a):

    Fantastyczne kolory :)

  9. Budująca Mama napisał(a):

    Wygląda apetycznie. Nie jadłam boczniaków nigdy – ale wstyd :)

  10. Gorzka Czekolada napisał(a):

    za boczniakami nie przepadam ale wyglada calkiem smakowicie

  11. Matka Polki napisał(a):

    Mmm ale to pysznie wygląda, muszę zapodać mężowi. Chociaż ja do grzybów podchodzę z pewną obawą, sama nigdy nie zbieram, jak już to właśnie kupuję w sklepie. Akceptuję tylko kurki, pieczarki i ewentualnie suszone. A te boczniaki muszę spróbować

  12. Cztery Czwarte napisał(a):

    Uwielbiam boczniaki :) Mniam, mniam. Pozdrawiam, Mama A.

  13. Cynamonowa napisał(a):

    Wygląda pysznie. Nie przepadam za boczniakami ale w takim połączeniu powinno smakować super :)

  14. Współczesna Mama napisał(a):

    Uwielbiam takie jedno-patelniowe dania :) i grzybki też polubiłam. Mmmmmm ;)

  15. Panna Oceanna napisał(a):

    O Ty kuchareczko! ;))
    wygląda smakowicie;)

  16. Świat Sikuni napisał(a):

    Świat Sikuni obserwuje :)

  17. AniaJ napisał(a):

    Apetytu mi narobiłaś!!! Uwielbiam gulasz z boczniaków :)

  18. ale LARMO napisał(a):

    wow:) wygląda apetycznie! grzyby uwielbiam w każdej postaci więc jak tylko znajdę chwilę to skorzystam z przepisu:) Dziękuję za inspirację. Pozdrawiam:)

  19. Aneta Flow napisał(a):

    Musiało być pyszne! Ja jakoś nie mam ręki do boczniaków

  20. Matka Kubiczkowa napisał(a):

    Zaskoczylaś mnie :*

  21. Anonimowy napisał(a):

    zrobilam. Pyszny! Ewa

  22. adm napisał(a):

    Cieszę sie, że smakował ;)

  23. malamoda napisał(a):

    Wygląda wspaniale. Na pewno zrobię. pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *